Kebaverseny
Get Adobe Flash player

 

 

 

 

 

Regisztráció - 2016. 10. 05-től

1. Ilias
1. I L I A S
2. TRADER

REGISZTRÁCIÓ ITT

Verseny - 2015. 11. 09-től

   

Belépés
az ILIAS-ba

 

(a belépés regisztráció és megerősítés után lehetséges)

Belépés az
Erste Trader-be 

 

(a belépés regisztráció és megerősítés után azonnal lehetséges)

VERSENY ITT

Elérhetőség

A főszervező elérhetősége
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 06 70 222 4240

 

A tesztfordulókkal (pl. belépéssel) kapcsolatos informatikai segítség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: 06 1 909 1164

 

Erste Trader informatikai segítség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: 06 1 235 5151

 

További elérhetőségek >>>

Partnerünk

 

 

 

 

 

 

Támogatóink, partnereink

  • opcioguru.png
  • BET_logo.png
  • kelerkszf_logo.png
  • concorde_logo.png
  • sg_logo.png

Eseménynaptár

    2016. 10. 05. - 2016. 11. 09. Regisztráció a honlapon és az Erste Traderen
    -> Közben 2016. 10. 05-től: Tőzsde-kvíz a Facebook-on
    2016. 11. 09 - 2017. 01. 13-ig folyamatosan: Hozamverseny az Erste Traderen
    2016. 11. 09 és 2016. 11. 16. között: 1. tesztforduló
    2016. 11. 23. 2. tesztforduló 15 14:30-18 óra között
    2016. 12. 14. 3. tesztforduló
    2017. 01. 11. 4. tesztforduló
    2017. február 1-8. elődöntő
    2017. március 10. országos döntő

Partnereink hírei

Mi a CFD?

!Figyelmeztetés: a CFD-k a programban - a részvényekhez hasonlóan - 15 perces késleltetett árfolyamon jelennek meg. Ha valaki rövidtávon spekulál, javasoljuk nekik a következő oldalak használatát: http://finance.yahoo.com/http://www.investing.com/. Itt hozzá tudtok férni az amerikai részvények (nem hivatalos) valós idejű árfolyamához.


A CFD a Contract for Difference angol kifejezés rövidítése. Egy olyan termék, amely lehetővé teszi, hogy relatíve olcsón és egy kisbefektető számára is vállalható mértékű összeggel tudjunk adott részvény, részvényindex, nyersanyag, vagy szinte bármi más árfolyamának emelkedésére, vagy esésére "fogadni", mégpedig tőkeáttétellel. Vegyíti az azonnali részvénykereskedés (relatíve kis tőke kell, jellemzően nincs lejárat, nincs kötött kontraktusméret) és a határidős kereskedés (elérhető az árupiac, az indexekkel is és a részvényekkel is lehet spekulálni, napvégi elszámolás) bizonyos elemeit. A CFD igazából nem tőzsdei termék és az adott kibocsátóval (szolgáltatóval) szerződünk.

Az Erste Trader (ET) platformon a következő termékkörökkel kereskedhettek:

  • Határidős CFD (árucikkek, devizák...)
  • CFD részvény 

 

Ha az ET platformra belépve pl. a "Számla" menüpontra, majd a "Kereskedési feltételekre" kattintotok, majd az alsó "Termék" szó melletti legödíthető menüre, akkor láthatjátok a választékot. Az egyes termékcsoportra kattintva elővarázsolhatjátok az egyes termékcsoporthoz tartozó kínálatot és a konkrét termékre kattintva láthatjátok az adatlapját. Az adott termék szimbólumát pedig bemásoljátok a keresőbe és kezdődhet is a kereskedés.

Pl. Részvényes CFD -> VOW3:xetr

Ha persze tudjátok, hogy mivel szeretnétek kereskedni, akkor a Kereső ablakban direkt is kikereshetitek a megfelelő terméket.

 

Az Erste Trader platformon a CFD-k lila színnel vannak jelölve, ne keverjétek össze a zöld színnel jelölt részvényekkel!

A CFD nem részvény, nem index és nem árupiaci termék, viszont teljes mértékben leköveti az adott termék mozgását, így kisbefektetői szempontból nézve nem érzékelhető különbség ebből a szempontból.

A CFD-knek ugyanakkor van néhány olyan tulajdonságaik, amelyekben lényegesen különböznek pl. a részvénytől. Részvénybefektetés esetén a részvényeket azonnal ki kell fizetnünk, azaz pl. ha vásárolunk 10 db Gringotts részvényt, egyenként 1000 dollárért, akkor a vásárlás pillanatában 10.000 dollárt le is emel a rendszer a számlánkról.

A CFD-k esetében viszont a kereskedés jellemzően tőkeáttétellel zajlik, mégpedig fedezetalapon. Ennek megértéséhez nézzük a fenti példát, de most CFD-alapon!

A Gringotts CFD tőkeáttétele legyen 5X, azaz legyen a fedezeti követelmény 20%-os. Ez esetben a 10.000 dollár értékű pozíció felvételéhez csak 2.000 dollárra van szükség, ez a 2.000 dollár az ún. fedezeti követelmény. Vagy, ha 50.000 dollár értékben veszünk fel pozíciót, akkor arra elég 10.000 dollár.  A gyakorlatban persze nem érdemes így kicentizni a pozíciónk méretét, hiszen amennyiben az árfolyam nem abba az irányba mozog, mint ahogyan arra számítottunk és a szabad egyenlegünk közelít az előírt mérték felé, akkor vagy egy újbóli befizetéssel kell emelnünk az egyenlegünket (de erre a játékban természetesen nincs mód), vagy kénytelen vagyunk felszámolni egy másik pozíciót (így jutva szabad cash-hez), vagy ha egyiket sem tesszük, akkor a program fog felszólítani minket, hogy tegyünk valamit, mert nagyon rosszul haladnak a dolgok, végső esetben pedig kényszerlikvidálja a pozíciót.

Folytatva a példát: ha a Gringotts részvény árfolyama 1%-ot változik, a Gringotts CFD árfolyama is. A tőkeáttétel miatt viszont számunkra ez 5%-os változást jelent a befektetett (fedezetbe vont) tőkénkhez viszonyítva (hiszen a tőként és a pozíció mérete között 5X különbség van). Azaz a CFD kockázatosabb termék, mint a részvény: nagyobbat lehet vele nyerni - de veszíteni is. A tőkeááttétel mértéke, azaz a fedezetigény az Erste Trader platform "Kereskedési feltételek" menüpontja alatt tekinthető meg. Ha pl. a fedezetigény 50%-os, akkor 2X, ha 20%-os, akkor 5X, ha 5%-os, akkor 20X-os tőkeáttételről beszélünk.)

Adott kereskedési nap végén elszámolás történik. Ha az árfolyam abba az irányba ment, mint amire számítottunk, akkor a nyereségünk jóváíródik. Ha az árfolyam "rossz" irányba ment (azaz vételi, azaz long pozíció esetén csökkent, eladási, azaz short pozíció esetén emelkedett), akkor a veszteségünket levonják.

CFD esetén nincs klasszikus jutalék. A kereskedő (bróker) haszna az ún. spread, azaz a vételi és az eladási ár különbözete (mint pl. egy valutaváltó esetén is)

A napon túl tartott CFD-ket finanszírozni is kell. Long pozíció esetén alapesetben mi fizetünk kamatot. Részvény CFD short után nem jár kamat, index CFD esetén pedig long és short pozíció esetén is kamatot kell fizetni.

.

Facebook

 
Gyakorolni akarsz úgy, hogy már a verseny előtt nyersz?

 

Miért érdemes?

 

 

 

 

 

 

Szakmai videók

 

 

 

 

 

 

Trader oktatóanyagok

 

 

 

 

 

Élő tőzsde

Powered by Share Trading
FOREX MONITOR Live