Kebaverseny
Get Adobe Flash player

 

 

 

 

 

Regisztráció - 2016. 10. 05-től

1. Ilias
1. I L I A S
2. TRADER

REGISZTRÁCIÓ ITT

Verseny - 2015. 11. 09-től

   

Belépés
az ILIAS-ba

 

(a belépés regisztráció és megerősítés után lehetséges)

Belépés az
Erste Trader-be 

 

(a belépés regisztráció és megerősítés után azonnal lehetséges)

VERSENY ITT

Elérhetőség

A főszervező elérhetősége
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 06 70 222 4240

 

A tesztfordulókkal (pl. belépéssel) kapcsolatos informatikai segítség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: 06 1 909 1164

 

Erste Trader informatikai segítség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: 06 1 235 5151

 

További elérhetőségek >>>

Partnerünk

 

 

 

 

 

 

Támogatóink, partnereink

 • opcioguru.png
 • BET_logo.png
 • kelerkszf_logo.png
 • concorde_logo.png
 • sg_logo.png

Eseménynaptár

    2016. 10. 05. - 2016. 11. 09. Regisztráció a honlapon és az Erste Traderen
    -> Közben 2016. 10. 05-től: Tőzsde-kvíz a Facebook-on
    2016. 11. 09 - 2017. 01. 13-ig folyamatosan: Hozamverseny az Erste Traderen
    2016. 11. 09 és 2016. 11. 16. között: 1. tesztforduló
    2016. 11. 23. 2. tesztforduló 15 14:30-18 óra között
    2016. 12. 14. 3. tesztforduló
    2017. 01. 11. 4. tesztforduló
    2017. február 1-8. elődöntő
    2017. március 10. országos döntő

Partnereink hírei

Mi a részvény?

A részvény az egyik klasszikus értékpapír. Lényege, hogy a birtoklása révén az adott vállalat résztulajdonosa leszünk és élvezhetjük annak előnyeit (és persze szenvedhetjük a hátrányait).

A részvénytársaságot a torta, a részvényeket pedig az egyes szeletek szimbolizálják. Az egyes szeletek (a részvények) ugyanolyanok, ugyanannyit érnek. Azaz ha ebből a tortából (részvénytársaságból) megszerez valaki kb. 8 szeletet (részvényt), akkor övé a vállalat fele.

Természetesen a vállalatok jellemzően nem 16 részre "osztják fel" magukat. Az Apple-nél ez nem kevesebb, mint 10,6 milliárd részvényt jelent, de az OTP is 280 millió részre "szeletelte fel" magát. Azaz azért nem olyan egyszerű megszerezni a részvények felét....

Az Erste Trader rendszerében részvények zöld színnel és "Eq" felirattal láthatóak. Hogy hogyan találjátok meg, arról a "Hogyan kezdjük el" cikk tájékoztat. A verseny folyamán a részvények kapcsán kizárólag "long", azaz vételi pozíció alakítható ki, "shortolni" nem lehet.

 

Mi alapján érdemes részvényeket választani?

Két alapvető irányzat létezik, de persze a Szent Grált még senki sem találta meg, azaz nem létezik olyan elemzési módszer, amely biztosan meg tudja mondani, hogy mit hoz a jövő. Az előremutató elemzések mindig valószínűségeket, spekulációkat tartalmaznak.

1. Fundamentális elemzés

A részvény valós értékét igyekszik megbecsülni, melyet több módon próbál megállapítani:

 • a részvénnyel kapcsolatos (becsült) jövőbeli pénzáramok (pl. osztalék) értéke alapján
 • a vállalat (becsült) jövőbeli teljesítménye (profittermelő képessége) alapján
 • a vállalat teljesítményének összehasonlítása a hasonló vállalatok mutatóival (pl. Ford - Toyota, Apple - Samsung)
 • az általános hozamkörnyezet (becsült, jövőbeli) alakulása  - hiszen adott terméktípuson, pl. a kötvényeken elérhető hozam befolyásolja azt, hogy mit várunk el egy másik terméktípustól, pl. a részvénytől is.

Mindezeket persze a többi befektető is figyeli, mindenki spekulál. A várakozások beépülnek az árfolyamba, azaz pl. ha mindenki azt hiszi, hogy a vállalat egy nagyon jó negyedéves jelentéssel rukkol elő, akkor már a jelentés előtt emelkedik az árfolyam. A jelentés már csak amiatt fontos, hogy az megfelel-e az előzetes várakozásoknak. Ha attól elmarad, akkor eshet az árfolyam és fordítva.

A sajtóban rengeteg ilyen elemzést olvashatunk, de persze sokszor egymásnak ellentmondóakat is. Azaz legyünk szkeptikusok! A fundamentális elemzés alapjairól részletesebb leírást találtok a "KEBA Akadémia" menüpont "2010 E-book 2" kiadványban is olvashatsz, ahol egy két fiatalról szóló képregénybe ágyaztuk a rövid cikkeket.

 

2. Technikai elemzés

A részvény árát igyekszik megbecsülni, mégpedig kizárólag az árfolyam-grafikonon (chart-on) látható alakzatok és más, ebből számított értékek alapján. Azaz ellentétben a fundamentális elemzéssel, a technikai elemzés (TA) a múlt információin alapszik.

A TA így nem a részvény értékét, hanem az árát igyekszik megbecsülni, melyet több módon próbál megállapítani:

 • maga az árfolyam mozgása alapján (pl. támaszok, ellenállások, csatorna, stb)
 • mozgóátlagok és az ezek kapcsolata egymással és az árfolyammal
 • alakzatok (pl. háromszög, fej-váll, stb.)
 • indikátorok (pl. RSI)

Az egész azon alapszik, hogy megfigyelték, hogy adott árfolyamkép után sok esetben egy másik adott kép rajzolódott ki a múltban, azaz a befektetők adott árfolyamképre sok esetben hasonlóan reagáltak már a múltban, emiatt valószínűsíthető, hogy ez a jövőben is hasonlóan fog történni. Viszont egyrészt természetesen a TA minél több elemét fel kell használni az ilyen előrejelzésekhez (azaz nem szabad csak egy elemre hagyatkozni), másrészt a TA sem csodaszer, azaz nem biztos, hogy a jósolt irányba megy az árfolyam.

A rövid távon kereskedők, pl. a daytraderek (azaz akik napon belül adnak-vesznek egy-egy instrumentumot) alapvetően a TA eszköztárát használják, hiszen ilyen rövid távon a pszichológia szerepe jellemzően fontosabb, mint a pénzügyi adatoké (kivéve pl. hogy ha FED ülés van, vagy kijön egy váratlan német adat, nagyon más lett a vállalati jelentés, mint amit a befektetők vártak, stb, stb...).

A sajtóban rengeteg ilyen elemzést olvashatunk, de persze sokszor egymásnak ellentmondóakat is. Azaz legyünk szkeptikusok! A technikai elemzés alapjairól részletesebb leírást találtok a "KEBA Akadémia" menüpont "2010 E-book 2" kiadványban is olvashatsz, ahol egy két fiatalról szóló képregénybe ágyaztuk a rövid cikkeket.

Ti magatok is gyárthattok olyan chartokat, pl. a finance.yahoo.com oldalon, amelyekkel TA-t végezhettek. Például így: KATT.

 

+1 A bolyongás (random walk) elmélete

Az elmélet lényege, hogy ha a piac hatékony (=azaz a befektetőkhöz eljutnak a fundamentális elemzéshez szükséges információk és a grafikonokat is mindenki látja), akkor úgyis beépült már minden várakozás az árfolyamba. Azaz tulajdonképpen minden árfolyam a helyén van, ha egy részvény árfolyama a mélyban van, akkor annak megvannak az okai, tehát fair az árazás. Ha egy árfolyam éppen magasan jár, annak is megvannak az okai, tehát az az árfolyam is fair. Ebből következik, hogy ne akarjunk okosabb lenni a piacnál, ne akarjuk azt megverni, válasszunk találomra pár részvényt, vagy egyszerűen vegyük meg az egész indexet, pl. egy ETF formájában.

Az elméletet azóta is vitatják. Az azért kijelenthető, hogy a KEBA versenyben egy átlagos piaci teljesítmény valószínűleg kevés lesz a legjobbak közé kerüléshez...

 

.

Facebook

 
Gyakorolni akarsz úgy, hogy már a verseny előtt nyersz?

 

Miért érdemes?

 

 

 

 

 

 

Szakmai videók

 

 

 

 

 

 

Trader oktatóanyagok

 

 

 

 

 

Élő tőzsde

Powered by Share Trading
FOREX MONITOR Live